E-Ticaret İçin En Etkili 8 Dijital Pazarlama Kanalı
Bir e-ticaret sitesinin büyütmenin en iyi yollarından biri dijital pazarlamaya yatırım yapmaktır. Daha fazla müşteri istiyorsanız, online mağazanıza daha fazla ziyaretçi çekmek ve satış yapmak için internette var olduğunuzu insanlara duyurmanız gerekecektir. Peki e ticaret siteniz için en etkili reklam alanları hangileri?. Hani kanalları kullanarak daha iyi reklam geri dönüşümü alırsınız?. Bu gibi soruları net olarak cevaplamamız gerekiyor.
Ana sorumuz şu: Siteye daha fazla ziyaretçi çekmek için hangi dijital pazarlama kanallarına odaklanmalısınız ?
Daha Fazla Ziyaretçi İçin Kullanacağınız Dijital Pazarlama Kanalları Şunlardır;
- Organik Ziyaret İçin SEO Çalışması
- E-posta Pazarlama
- Google Ads Reklamları
- İçerik Pazarlama
- Sosyal Medya Kanalları
- Doğrudan Web Site Girişleri
1 – Organik Ziyaret İçin SEO Çalışması
SEO çalışması sonucu web siteniz arama motorları standartlarına uygun duruma getirildikten sonra organik olarak oluşan Google , Bing , Yahoo veya Yandex gibi arama motorlarından gelen tüm web sitesi trafiği organik ziyareti ifade eder. Bu web siteniz için oldukça önemli bir süreçtir.
Eğer web siteniz SEO çalışmaları açısından iyi seviyedeyse, İnsanlar, belirli bir konuyu yada ürünü arama motorlarında ararken web sitenizide keşfedeceklerdir. Sitenizin SEO optimizasyon süreci başarılı olduğu taktirde arama motorları onu arama sayfalarının en iyi sonuçları arasında konumlandıracaktır. Dolayısı ile daha fazla ziyaretçi istiyorsanız, mutlaka SEO çalışmalarına yatırım yapmalısınız.
2 – E-posta Pazarlama
E posta pazarlama oldukça etkilidir. E Posta ziyaretleri, başarılı bir e posta pazarlaması sonrası e-posta mesajlarından gelen tüm web sitesi trafiğini ifade eder.
Bu e-posta mesajları şunları içerebilir;
- Promosyon amaçlı e-posta kampanyaları (ör. Yeni Yıl İndirimi)
- Tetiklenen e-posta kampanyaları (ör. Alışveriş sepeti abonelikten ayrılma e-postaları
- İşlem e-posta kampanyaları (ör. Sipariş onay e-postası)
E-postadan gelen ziyaret trafiğini artırmak için, e -posta listenizi büyütmeniz gerekecektir.
3 – Google Ads Reklamları
Bu kanal, Google Ads yada benzeri arama motorlarındaki ücretli reklamlardan gelen tüm web sitesi trafiğini içerir. Arama motoru pazarlamacılığı (SEM) veya tıklama başına ödeme (PPC) olarak da adlandırılabilir.
Arama motoru kampanyaları aşağıdaki ağlarda başlatılabilir:
- Google Ads reklamları
- Bing Ads
Arama motoru pazarlamasından yoğun şekilde ziyaretçi çekmek isteyen e ticaret sitesi, Google Alışveriş kampanyalarını veya Bing Ürün Reklamlarını başlatmaya odaklanmalıdır, zira geri dönüşü oldukça fazla olan bu tür reklamlar e-ticaret için en iyi yatırım getirisini sağlayacaktır.
4 – İçerik Pazarlama
İçerik pazarlama kanalı, örneğin e-ticaret sitenizin blog bölümünden, videolarınızdan ve satın alma rehberleri gibi dijital indirmelerden gelen tüm web sitesi trafiğini içerir. İçerik pazarlaması, aynı zamanda İnbound Marketing olarak da adlandırılıyor.
Okuyucuya fayda sağlayan içerik oluşturmak, bu içerik arama motorları tarafından indexleneceğinden yada sosyal medyada paylaşılacağından, e-ticaret sitenize ziyaretçi çekmek için oldukça etkilidir.
5 – Sosyal Medya Kanalları
Sosyal medya dijital pazarlama kanalı, Facebook , Instagram , Pinterest , Twitter , Snapchat ve daha fazlası gibi sosyal medya ağlarından gelen tüm web sitesi ziyaretlerini içerir. Sosyal medyadan gelen ziyaret aynı zamanda bu platformlarda yaptığınız reklamlar vasıtası ilede olabilir.
Sosyal ağlarda ücretli reklamlar yayınlamayı düşünüyorsanız, aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- Facebook Reklamları
- Instagram Reklamları
- Pinterest Reklamları
- Snapchat Reklamları
- Linkedin Reklamları
6 – Doğrudan Web Site Girişleri
Yönlendiren herhangi bir kanal olmadan web sitenize doğrudan gelen tüm web sitesi ziyaretlerini içerir. İnsanlar genellikle ya web sitenizin URL ‘sini doğrudan web tarayıcılarına yazarak giriş yaparlar. Doğrudan ziyaretler, radyo, televizyon veya etkinlikler gibi bazı klasik pazarlama çalışmalarınızın sonuçlarını da ölçmenize olanak tanır. Örneğin, kullanıcılar reklamınızı televizyonda gördüklerinde, web sitenize doğrudan erişmek için akıllı telefonlarını kullanabilirler.
Sonuç
Bir dijital pazarlama stratejisi oluştururken her zaman önerdiğimiz tek şey, önce hedeflerinizi net olarak tanımlamak ve performans ölçütlerinizi oluşturmaktır. Hedef kitleniz kim?. Onlara ulaşmadaki amacınız ne?. Hangi yaş grubuna hitap ediyorsunuz gibi bir dizi veriyi mutlaka elde etmeli ve stratejik bir şekilde kullanmalısınız. Performansı izleyebilmenin ve işe yarayan daha fazlasını yapabilmenin tek yolu budur.