Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama, arama motorları, web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla yapılan reklam ve pazarlama faaliyetlerini ifade eder. Dijital Pazarlama Nedir sorusunu bu ifadeyle net olarak cevaplarken şunuda belirtelim, etkileşim için online medya kanallarını kullanan dijital pazarlama, şirketlerin malları, hizmetleri ve markaları için oluşturabilecekleri etkiyi en üst düzeyde sağlamak açısından tercih etmeleri gereken en ideal pazarlama sistemidir.
Zira artık tüketiciler, satın almayı planladıkları ürün yada hizmetler için araştırma yaparken çok büyük ölçüde dijital kanallara yöneliyor. Bu aynı zamanda bir güven meselesi. İnsanlar dijital medyaya daha çok güveniyor.
Örneğin, Google pazarlama analizleri tespitine göre, tüketicilerin % 48 den fazlası ürün ve hizmet alım araştırmaları için arama motorlarını kullanırken, % 33 ‘ü markaların kendi web sitelerini ve % 26 ‘sı ise mobil uygulamaları kullanıyor.
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir
Dijital pazarlama, potansiyel müşterilerinizin her gün birçok kez etkileşimde bulunduğu iç içe geçmiş, devasa bir dijital kanal ağını kapsar. Bu kanalları doğru şekilde kullanmak için, her birini çok iyi anlamanız gerekiyor. Şimdi Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir bakalım;
Google Ads Reklamları
Başta google ‘ın sunduğu Google Ads yani tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı, genellikle bir arama motoru sonuç sayfasının (SERP) üst veya yan tarafındaki sponsorlu sonucu ifade eder. Bu reklamlar sizi her tıklama için ayrı ücretlendirir ve belirli arama terimleri girildiğinde görünecek şekilde özelleştirilebilir, böylece reklamlarınız özellikle sektörünüzle ilgili aramalar yapan kitlelere hedeflenir. Potansiyel müşteriniz sizinle ilgili bir kelimede arama yapar, reklamınız sonuçların en üstünde sponsorlu olarak görünür ve müşteriniz tıklayık sitenize giriş yapar.
Bu reklamlar, kullanıcıların online davranışlarından toplanan verilere dayanır. Doğru zamanda doğru kişilere alakalı reklamlar sunarak web sitesi trafiğini artırmak için kullanıldığından son derece etkilidir. Google Ads reklamları aynı zamanda yeniden hedeflemeyi de içerir, yani müşterilerin eylemlerine bağlı olarak, pazarlama otomasyonu araçları benzersiz, kişisel platformlar arası reklamlar oluşturabilir.
Arama Motoru Optimizasyonu ( SEO )
SEO, ( Arama Motoru Optimizasyonu ) web sitenizin içeriğini, teknik kurulumunu ve kullanıcılar noktasında erişimini optimize etme sürecidir. Birçok faktörü bünyesinde barındıran kompleks bir dizi çalışmalar bütünüdür. SEO çalışmaları ile sayfalarınız belirli bir anahtar kelime terimleri kümesi için optimize edilir ve arama motoru sonucunun en üstünde görünür. Başarılı olmak isteyen bir firma SEO sürecini asla göz ardı etmemelidir. Zira SEO çalışması yapılmayan bir projenin başarılı sonuçlar vermesi mümkün olmayacaktır.
Kaliteli bir SEO süreci yoluyla kazanılan organik online trafiğin, arama sıralamaları ve uzantı olarak organik site trafiği üzerinde çok büyük etkisi vardır. Anahtar kelimeleri ve kelime varyasyonlarını kullanarak, görünürlüğü büyük ölçüde artırmak ve kalıcı bir müşteri ilişkisi yakalamak için SEO ‘yu mutlaka kullanmalısınız.
SEO, bir web sitesinin online arama sonuçlarındaki sıralamasını ciddi anlamda yükseltir ve web sitesini başta google olmak üzere arama motorları nezdinde değerli konuma getirir. Dolayısıyla web sitesinin kaliteli bir seviyeye ulaşması ancak SEO çalışmaları ile yakalanacak bir seviyedir. Arama sonuçlarında görünürlük, kalıcı bir müşteri ilişkisinin ilk adımı olduğundan, güçlü SEO stratejileri dijital pazarlama kampanyalarında büyük ölçüde etkilidir.
İçerik Pazarlama
İçerik pazarlaması, hedeflenen potansiyel müşterilere ulaşmak ve onların dikkatini çekmek amacıyla bilgi değeri yüksek, kaliteli ve sürdürülebilir içerik oluşturma ve yayma faaliyetlerinin bütünüdür. Etkili bir dijital pazarlama metodu olarak mutlaka kullanılması gereken bir materyaldir.
Hedef kitlenizle alakalı ve fayda sağlayan içerik sunduğunuzda, sizi ve sitenizi güvenilir bir bilgi kaynağı olarak göreceklerdir. Bu durum diğer pazarlama çabalarınızında daha başarılı olmasını sağlar. İçinde bulunduğumuz dijital pazarlama çağında, içerik pazarlaması ücretli arama reklamcılığından üç kat daha fazla potansiyel müşteri elde eder, bu nedenle dikkat ve düzenli olarak sürekli yapılmalıdır.
Sosyal Medya Pazarlama
Etkili sosyal medya pazarlamasının anahtarı, sadece aktif sosyal medya hesaplarına sahip olmak değildir tabiki. Yani sosyal medyada etkili olmak sadece profillerinizi oluşturmakla bitmiyor. Mümkün olduğunca çok sayıda kaliteli ve etkileşimli paylaşım materyali oluşturmak için pazarlama faaliyetlerinizin her yönüne sosyal medyayı da eklemelisiniz. Hedef kitleniz içeriğinizle etkileşim kurmak için ne kadar çok fikir ve öneri alırsa, onu paylaşma olasılıkları o kadar artar ve potansiyel olarak diğer insanlarda sizin müşteriniz olmak için yönelim gösterir.
E-Posta Pazarlama
E posta pazarlamanın artık geçerliliğini kaybettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. E-posta hala müşterilere kritik bilgilerle ve hedefe yönelik olarak ulaşmanın en hızlı ve en doğrudan yoludur. Bugün, başarılı e-posta kampanyası, potansiyel müşterinizin gelen kutusuna gönderildiğinde bu hem eğlenceli bir pazarlama süreci hemde geri dönüşü yüksek bir aksiyon olacaktır. Başarılı olmak için, pazarlama e-postalarınızın beş temel özelliği karşılaması gerekir. Güvenilir, ilgi, samimiyet, yeterli koordinasyon ve stratejik kalite.
Mobil Pazarlama
Mobil cihazlar ceplerimizde hizmete hazır bekliyor. Dahası gittiğimiz her yerde elimizde ve sürekli gelen mesajları kontrol ediyoruz. Bu durum, mobil cihazlarda pazarlamayı inanılmaz derecede önemli hale getiriyor. Zira yapılan araştırmalara göre; tüketicilerin üçte ikisi, geçen hafta mobil cihazlarda reklamını gördükleri belirli bir markayı hatırlayabiliyor. Ancak mobil, özel doğası göz önünde bulundurulduğunda da oldukça incelikli. SMS, MMS ve uygulama içi pazarlama, müşterilerinize cihazlarından ulaşmak için tüm seçeneklerdir, ancak bunun ötesinde, pazarlama çabalarınızın diğer dijital pazarlama kanallarınızdaki koordinasyonunu göz önünde bulundurmalısınız.
Pazarlama Otomasyon Yazılımları
Pazarlama otomasyonu, tüm dijital pazarlamanızı birbirine bağlayan ayrılmaz ve göz ardı edilmemesi gereken bir platformdur . Aslında, olası satış yönetimini otomatikleştiren şirketler, altı ila dokuz ay içinde gelirlerinde % 10 veya daha fazla artış gözlemliyor. Bİr pazarlama otomasyonu kullanmıyorsanız, reklam kampanyalarınız çok önemli bir noktası eksik olarak yarım kalabilecektir.
Pazarlama otomasyon yazılımı, pazarlama görevlerini ve iş akışını kolaylaştırır ve otomatikleştirir, sonuçları ölçer ve dijital kampanyalarınızın yatırım getirisini (ROI) hesaplayarak gelirinizi daha hızlı artırmanıza yardımcı olur. Pazarlama otomasyonu, hangi programların çalıştığı ve hangilerinin çalışmadığı konusunda değerli bilgiler edinmenize yardımcı olabilir ve şirketinize önemli veriler sağlayan ölçümler sunar.